IZZIVAJ UŽIVAJ

Preteklo skavtsko leto (2018/19) je bil steg Brezovica 1 del posebnega projekta z imenom Izzivaj – Uživaj, ki je zadnje leto in pol poskušal spremeniti vsakodnevne navade vseh, ki smo bili vanj vključeni. To je obsegalo področja zdrave prehrane, gibanja in spremembe načina življenja, če ta način do sedaj ni bil zdrav.

Namen samega projekta je bil izvesti vsaj deset izzivov, preko katerih bi udeleženci lahko spoznali pomen, čemu je pravzaprav dobro v življenje vnašati čimveč športa in zdrave prehrane.

To smo spoznavali skozi igro in različne dejavnosti tekom skavtskih srečanj. Res je, da smo skavti že nasploh, četudi vreme ni ravno po našem okusu, precej aktivni in izkoristimo vsako priložnost, da se lahko športno udejstvujemo in gibamo, predvsem zunaj, vendar smo prek tega projekta to še na drugačen način želeli približati našim udeležencem.

Orientacijski tek, roverček, slack line, skozi vse izzive smo poskušali športno aktivnost še bolj ozavestiti vsem, ki so se udejstvovali. Na nekaterih srečanjih smo se posvetili temam o zdravi prehrani, ki ima sicer, verjeli ali ne, odločilno vlogo o tem, kako se pravzaprav počutimo. Ker je tempo življenja vedno hitrejši, ljudje premalokrat posvetimo svoj čas pripravi kakovostnejše prehrane in se zadovoljimo zgolj s hitro predelano, ki pa našemu organizmu na dolgi rok nikakor ne koristi.

Težo smo dali predvsem nekaterim hitro pripravljenim receptom, ki lahko naš vsakodnevni jedilnik vsaj nekoliko popestrijo in mu dodajo vnos za naš organizem še kako pomembnih vitaminov, ki jih dobimo iz sadja in zelenjave.

Projekt ni imel samo namena spodbujati vsega zgoraj naštetega, pač pa nas je pravzaprav tudi izobraževal, in sicer smo z njim spoznavali, da z vse večjo porabo hrane, gledano globalno, trpi tudi naš planet in ostala živa bitja na njem, obenem pa zakaj je tako pomembno, da v trgovini v svojo košarico vržemo lokalni pridelek in ne tistega z druge strani zemeljske oble.

Ob zaključku bi radi poudarili, da verjamemo, da bomo vse znanje znali uporabiti tudi vnaprej in se obenem zavedali pomena naših dejanj za nas in naš planet, pa čeprav opravljamo samo običajen nakup v trgovini. 

Objavljeno v Domov k Jelenu

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.