2005-2010

2005-2006

V tem letu sta Ostrorogovce vodila Matej Hozjan in Barbara Seničar. Steg je štel 100 članov, izmed teh je bilo 14 skvojevcev. Celotno leto je bilo zelo pestro. V tem letu smo organizirali Divjo jago in Taruk ter se kot steg udeležili Jakca in projekta Ujemi me.

Za skvo je bil to leto še posebno delavno. Skozi leto smo se pripravljali na tabor voditeljev Glej daleč, ki je potekal od 30.7. – 5.8. 2006. Najprej smo po skupnostih potovali po celotni Sloveniji, potem pa taborili še v  Retečah pri Škofji Loki. Za to priložnost smo izdelali tudi korenino (oz. pravcato obširno raziskavo) na temo Prvega skavtskega tabora na otoku Brownsee, na samem taboru pa izvedli tudi delavnico. Pozimi smo se udeležili tudi duhovnih vaj za voditelje Ljubljanske regije.

20 volkov in volkuljic pod taktirko Akele Martine, Kaje Darje in Baluja g. Janeza Mihelčiča je pozimi iskalo rdečo rožo na Svetem Vidu nad Cerknico, poleti pa so se v bitki pri Vinici ob Kolpi borili s Turki.

Janez, Barbara, Peter in Mateja so se zabavali s 46 člansko Barjansko četo. Zimovali so na sv. Križu nad Belimi vodami in po indijansko taborili na Božakovem. Ob vsem tem pa  voditeljem še zdaleč ni zmanjkalo energije, saj so ves čas prirejali vo-če fešte.

Noviciat Limited edition – Krščen matiček (7 članov) sta vodila Marko in Maja. Pozimi so se odpravili na Blatce nad Bohinjem, poleti pa spoznavali Posočje.

Šparklan, pod vodstvom Irene in Mateja, je vseboval 13 članov. Čez leto se je udeležil Zlate žabe in zato posnel film na temo nošnje skavtskega kroja. Zimovali so na Veliki Planini, kjer so se varno zatekli v Noetovo barko, poleti pa odšli na lepše po Posočju in Beneški Sloveniji. Izdali so tudi eno številko revije Ostrorogi jelen.

Na jesenskem svetu ZSKSS so za petletno požrtvovalno vodenje v stegu Ostrorogi jelen - Brezovica 1 ter za nesebično sodelovanje pri projektih ZSKSS dobili bronaste znake Sabina Rupnik, Janez Zalaznik, Petra Černetič, Veronika Grdadolnik in Matej Černetič.

Za uspešno izvedbo slovenskega barjanskega tabora - Sibasta 2005 so na tem istem jesenskem svetu ZSKSS v Ilirski Bistrici prejeli plakete ZSKSS Barbara Seničar, Balantič Matej, Iskra Primož, Zorc Urban, Hozjan Matej in Janez, Tomanič Martina, Grdadolnik Irena, Cukjati Tobija in Veronika Grdadolnik.

2006-2007

Leto 2006/2007 smo začeli s 97 člani, stegovodji pa sta ostala še eno leto Matej Hozjan in Barbara Seničar. Lahko bi rekli, da je bilo to leto skavtskih porok, saj se je poročilo kar 8 naših skavtov oziroma 5 večinoma skavtskih parov, in sicer, v maju Martina in Grega Vrečar, Jan in Petra Černetič, v juniju Sabina in Peter Suhadolnik ter Mateja in Gregor Majcen in v septembru 2007 Damjana in Iztok Cukjati.

Najbolj pestra, kar se tiče števila projektov in dogodkov, sta bila meseca april in maj, kjer so se tisti "ta pridni" videvali po večkrat na teden še poleg sestankov. Začelo se je s šalo prvega aprila in kulturno Materinščico v Podpeči. Nato pa je prišlo na vrsto nekaj več fizičnega dela. Pripravili smo namreč ornh skavtski nočni izziv Divjo jago 2007 za 150 skavtov iz cele Slovenije. Irmine ovce so pripravile vseslovenski skavtski ples Dej sukn me, dan za njem pa je bil že tradicionalni Taruk. Cel mesec so potekale tudi akcije za obnovo strehe nad skladiščem. V aprilu smo se udeležili srečanja ljubljanske regije Ujemi me v Jesenicah, 12. maja pa smo po dolgem času zasedli super 1. in 3. mesto na Berkmandlcu v Idriji. Temu je sledila velika Eko-akcija zbiranja starega papirja za obnovo skavtskega doma v Kočevskem Rogu. Po njej sta se pripeljala pred brezovško cerkev Martina in Grega, ki si bosta poleg živega-oranžnega-brezovško-celjskega srčka na travniku verjetno zapomnila tudi klic volčičev po obredu: "Akela se je poročila in Vrečarja dobila". Nato pa je prišlo na vrsto še Vitezovanje in slavnostne Obljube na Kolišču. Da bi mesec maj bi še bolj poln, smo ga še enkrat zafeštali na pikniku zadnjega skavtskega dneva. Skvojevci smo se po njemu premaknili k cerkvici na Logu, kjer sta se poročila Jan in Petra.

Volčičev je bilo 25, Akela je bila Martina Tomanič, Kaja Darja Hozjan, Bagira Tobija Cukjati in oče volk Tilen. Pozimi so taborili v Godoviču ter se družili z vrhniškim kardelom na drsanju v Gabrjah. Veliki lov je potekal pod vrhniško Planino, taborili pa so v Soteski pri Krki, kjer so se podajali skozi časovni Merlinov stroj in pili čarobne napitke.

Barjanska četa je začela leto s 16 izvidniki in 17 vodnicami. Voditelji Janez Hozjan, Barbara Seničar, Peter Čepon in Mateja Repar so IV-jevce jeseni popeljali čez Brezovški hrib do Dobrove, kjer so prespali zunaj pri minus stopinjah ter medse sprejeli nove s slastno papico. Zimovanje je potekalo v Gorah nad Idrijo, kjer so dodobra spoznali rudarsko življenje. Maja so nabirali točke na skavtskih izpitih, kjer so si zaslužili tudi vstopnico na Hud tabor. V najbolj vročih dnevih so preživljali nepozabne trenutke v družbi Marjaninih kokošk v Šmartnem pri Dreti, kjer so se borili z Robin Hoodom v Sherwoodskem gozdu.

Noviciat Ta pravga si vprašu so sestavljali 4 PP, vodila pa sta jih Darja Lušina in Primož Iskra. Na zimovanju so bili v Trebelnem na Dolenjskem. Taborili pa so na Gorenjskem, kjer so se srečali s taborniki, pritrkovalci, plezalci, jamarji, gozdarji...

V klanu Irmine ovce se je družilo 14 popotnikov in popotnic. Takoj na začetku so se zbrali za tri dni na Planini Blatce. V februarju so že tolkli kamenje s kamniškim klanom, kjer so spisali tudi listino klana. Na Vodičnem vrhu so po eskimsko gradili iglu, skozi zvezdna vrata pa so se sprehajali na taboru po Beli Krajini.

SKVO je v tem letu štel 17 voditeljev. Posebnost leta je bilo veliko število uspešno izvedenih projektov, načrtovalni vikend v Izoli, kostanjada tik ob začetku leta, duhovne vaje v februarju ter poletni sproščujoči SKVO tabor v Podbeli blizu Kobarida, kjer smo si dali duška.

Na jesenskem svetu ZSKSS 2006 sta Urban Zorc in Gregor Grom prejela plaketo ZSKSS za uspešno pripravo in izvedbo tabora voditeljev Glej daleč. Sabina Rupnik pa je za triletno predano služenje na mestu načelnice Ljubljanske regije prav tako prejela plaketo ZSKSS.

2007-2008

V letu 2007 je imel brezovški steg 90 članov, 14 voditeljev, 2 duhovna asistenta in 8 podpornih članov (bivši skavti). Mateja Hozjana je na mestu stegovodje zamenjal njegov brat Janez, Barbara Seničar pa je še sprejela še tretje leto stegovodskega mandata.

Tudi to leto se je oktobra začelo s skavtsko poroko v Logatcu. Oženil se je, naš takrat že bivši stegovodja, Matej Hozjan. Za ženo pa je vzel logaško voditeljico Meto Mihelčič (nečakinjo našega župnika ;).

20 VV je v tem letu dobilo novo ime - postali so Krdelo krvoločnih volkov. Pod vodstvom Akele Darje H., Kaje Špele in Bagire Tilna so se odpravili na Vrh Svetih Treh kraljev in v Sečovlje na predtabor.
36 IV-jevcev je jeseni okupiralo v spremstvu Mateje, Petra Č., Tadeje in Mateja B. že vsem dobro znani Vrh Svetih treh kraljev, zimovali so v Zavratcu, na predtaboru so se pa potikali v Sarskem nad želimljami.
5 NOPP-jevcev z Janezom na čelu (ob pomoči Darje L. in Irene) je raziskovalo Samotorco, planino Blatce...
15 PP-jevcev sta vodila Marko in Barbara. Tudi oni so se odpravili na Vrh Svetih treh kraljev, zimovali so na idilični planini Ovčarija, bili so tudi v Soteski, Mozirju in seveda nepozabni Izoli.
SKVO, ki je letos štel 14 voditeljev plus dva DA (Janez in Janko), je leto začel v Trbojah, kjer so se poslovili Martine, Mateja H. in Primoža, pridružili pa so se nam Tadeja, Peter M. in Matej Balantič. Spomladi smo si po treh letih zopet zaželeli duhovnih vaj na Joštu nad Kranjem, kjer nam je na pomoč v vodenje priskočil tudi Janko.
Poleg izvedbe okoli 25 formalnih srečanj v vejah, so imeli še 16 formalnih in 20 neformalnih srečanj skvo-ja. Poleg projektov v posameznih vejah, so izvedli tudi 16 večjih stegovih projektov. Posamezen mladinski prostovoljec v stegu Brezovica 1 letno vloži preko 4000 ur prostovoljnega dela.
Za proslavitev konca uspešnega stegovskega leta so dva dni taborili v bližini Bohinja, vsak pa je v dar dobil tudi skavtske nogavice.

December je bil še posebej pester skavtski mesec: miklavževanje z gledališko skupino iz Šentvida, Skavtska božična tržnica, humanitarna akcija "Lučka miru iz Betlehema" in veslanje po Ljubljanici do tromostovja, kulturna prireditev "Božičnica" v Podpeči,...

V Bezenici pri Brezjah je volčjo rutko prejelo 7 novih skavtkov, pravo skavtsko obljubo pa je izreklo 7 IV-jevcev in 1 PP-jevec. Dobili smo tudi 2 novi brezovčanki, eno iz Homca 1 in eno iz Ljubljane 5.

Novost leta je bilo zagotovo prvo upajmo da tradicionalno SREČANJE DRUžIN 2008, ki se je zgodilo zadnji dan maja na Korenu nad Horjulom.

Leto 07/08 pa je seveda najbolj zaznamoval največji vseslovenski skavtski dogodek ob koncu skavtskega leta JAMBOREE 2008 v želimljah.

Zaradi Jamboree-ja:
- nova stegova zastava in našitek (hvala Aljažu in Primožu)
- nov stegov klice: "Ostrorogega kolišče - tazga vsakdo išče!"(hvala Sabini in Barbari)
- za 9 ton večja ekološka osveščenost in cenejša tabornina :) (hvala vsem družinam in krajanom Horjula in Vnanjih goric!!!)
- uspešen in prikupen projekt: Skavtska božična tržnica

Vseh Ostrorogovcev iz Brezovice nas bo tam okoli 80.
14 VV + 2 voditelja (Darja H., Špela Z.)
33 IV + 2 voditelja (Peter Č., Mateja R.)
5 NOPP + 2 voditelja (Janez H., Irena G.)
13 PP + 2 voditelja (Marko M., Barbara S.)

Tehnično osebje iz Brezovice - 4 PP (Anže, Jerneja, Maša, Urša), 4 voditelji (Tadeja, Aljaž, Marko, Darja L.)
Organizatorji iz Brezovice - 4 voditelji (Urban Z., Matej B., Mateja R., Peter M.)
Odrasli in bivši skavti iz Brezovice - 9 - Rado Urbančič z družinico, Matej in Petra Černetič z Jakom, Starša Božeglav

Dogodki v letu 2007/2008:

* prvi skavtski dan
* Izhod vodnikov, jesenovanje čete, pravila čete 07/08
* Jakec 2007
* Okoljski vikend 2007 (Marko, Mateja)
* Miklavževanje 2007 (Špela, Aljaž)
* Skavtska božična tržnica 2007 (Barby, Špela)
* Luč miru 2007 (Aljaž)
* Božičnica 2007 (Mateja, Darja H.)
* Zadnji Taruk 2008 (Tilen, Janez)
* Eko akcija 2008 (Mlinar, Darja L.)
* Obljube 2008 (Janez, Tilen, Mlinar, Špela)
* Skavtski ples (Mlinar)
* Srečanje družin (Aljaž + ekipa)
* NOPP projekt 2008
* Prvi petki
*  §    november (Matevž, Simon) – kviz »Male sive celice«
*  §    december (Špela, Aljaž) – Miklavževanje
*  §    januar – madagaskar
*  §    februar – pustni ples
*  §    marec – dan spomina (Mlinar, Aljaž)
*  §    april – trebušni plesi, torte, kraja zastavice

25. september - 28. september (četrtek - nedelja)
"Super skvo-vikend" - Preverba leta, Letni načrt, Team building, kkšn privošček, Odhodi

2008-2009

To leto je steg Ostrorogi jelen imel 89 članov in 8 podpornih članov. Stegovodji sta bila Barbara Seničar in Peter Čepon. Skupnost voditeljev je sestavljalo 14 voditeljev in 2 duhovna asistenta, Janez Mihelčič in Janko Novak.

Krdelo, ki ga je sestavljalo 22 volčičev so vodili Darja Hozjan (Akela), Maruša Zorc (Kaja), Peter Čepon (Bagira) in Janez Mihelčič (Balu). Jeseni so imeli lov na totem in sicer na Brezovškem hribu. Zimovali so v Šentlambertu nad Zagorjem, kjer so živeli v palčkovi deželi. V aprilu so se v Podlipi srečali na igri ViLIBi s kardeloma iz Vrhnike in Logatca. Tabor pa so imeli v Podmelcu v Baški grapi, kjer so bili pastirci.

Četa, ki so jo sestavljali Buldogi, Komarji, Kune, Srne in Risi, je štela to leto 36 izvidnikov in vodnic. Vodili so jo Mateja Repar, Tadeja Japelj, Matej Balantič in Peter Mlinar. Na jesenovanje so četo popeljali v Šentjošt nad Horjulom. Zimovali pa so v deželi Narnije na primorskem. Natančneje v Kambreškem nad Tolminom v planinskem domu Valentina Staniča. Četa se je tega leta udeležila tudi srečanja vej Ljubljanske regije, Ujemi me. Taborili pa so v Selišču pri Tolminu, kjer so spoznavali zgodovino Slovenije.

Noviciat popotnikov in popotnic pod imenom Životinjsko carstvo: vrsta ambiciozni legvan je to leto štel 3 člane. Vodila sta ga Špela Zalaznik in Aljaž Ogrin. Jesenovali so v Bohinju na zimovanje pa so odšli na Planino Vodični vrh. V marcu so se udeležili tudi izziva Zmajkotrek. Taborili pa so na potovalnem tabori v Dolini soče, kjer so bili Pirati. Del poti so naredili tudi s splavom.

12 članski klan sem pa tja pa take fore so vodili Barbara Seničar, Marko Metljak in Matevž Kušar. Na jesenovanje so odšli s kanujem po poplavljenem Barju od Bevk do Preserja. Geslo jesenovanja je bilo »Manj je več!« Listino klana so podpisali na izhodu v Tržiču. Na tem izhodu so se odpravili tudi na sankanje iz Ljubelja. Zimovali so na Planini Krstenica. Taborili pa so s kolesom od Vrhnike do Kolpe in s kanuji po kolpi do Srednjih Radencev. Tema tabora je bila Wannabescience. Skozi leto so imeli še izlet s kolesom v Šentjošt in izlet s kanuji od Bevk do Vrhnike.

Skupnost voditeljev je jeseni načrtovalo v Izoli. Duhovne vaje so na Španovem vrhu pod Golico, skvo tabor pa v Špeharjih ob Kolpi. Sedem voditeljev se je poleti odpravilo na evropski Roverway na Islandijo.

To leto so bile skavtske obljube v Brezjah. Prešernovanje 2009 je potekalo v Podpeči. Volčiči so zaigrali Povodnega moža, četa je zaigrala izlet v Vrbo na Gorenjskem, noviciat je zaigral Romeo in Julijo klan pa odplesal Evolution of dance. Tobi in Aljaž sta odigrala Mr. Beana. To leto je bil spet organiziran ples Dej sukn' me! Organizirana pa je bila tudi čistilna akcija zbiranja starega papirja v Vnanjih Goricah. Članstvo odraslih skavtov pod vodstvom Marije Božeglav se je okrepilo in štelo deset članov bratovščine.

Novembra 2008 sta na svetu ZSKSS prejela bronasti znak ZSKSS (5 let delovanja): Janez Hozjan in Irena Grdadolnik.

2009-2010

To leto... bo verjetno še kdo kej zapisal :)

10. april 2010 - na slavnostni akademiji ob 20-letnici ZSKSS so prejeli bronaste znake: Barbara Seničar, Mateja Repar, Aljaž Ogrin, Marko Metljak, Peter Čepon.

24. april 2010 - slavnostna akademija ob 20-letnici OSTROROGEGA JELENA.

IZDALI SMO ZBORNIK OB 20-LETNICI STEGA.

Poročila sta se Spretna srna (Darja) in Zaupljivi krt (Gregor iz Vrhnike 1) ter Družabna srna (Barbara) in Nemirni jelen (Tilen).